Cum sa-ti protejezi reteaua Wi-Fi

Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza Wi-Fi-ul de acasa? Pe scurt, un dispozitiv numit router, conectat la internet, asigura conectivitatea tuturor dispozitivelor tale. Exact la fel functioneaza Wi-Fi-ul oriunde, fie ca este intr-o companie, cafenea sau un parc.

Din acest motiv, daca intelegi cateva aspecte cheie legate de securitatea retelelor wireless, vei reduce exponential riscul de a-ti fi furate datele personale.

Ce se intampla cand te conectezi la un Wi-Fi fara parola?

Nicodata sa nu faci asta! Oricine se afla in apropiere poate sa vada toate site-urile pe care le accesezi, iar in unele conditii si ceea ce faci pe ele. De asemenea, iti pot fi furate datele tale si ale clientilor tai, daca te conectezi la e-mail sau alte aplicatii de serviciu. In plus, vorbind de reteaua ta de acasa, daca nu este protejata cu parola, atunci toti vecinii iti vor putea folosi internetul.

Cum pot sa accesez setarile routerului?

Folosind un browser, accesezi adresa ip a routerului si apoi te loghezi cu credentialele default. Toate aceste informatii le gasesti in manualul de utilizare, sau cautand pe internet modelul routerului tau. Urmati exemplul de mai jos, dar inlocuiti adresa, username-ul si parola cu cele corespunzatoare dispozitivului tau.

Pentru a-ti securiza routerul urmeaza urmatorii pasi:

  1. Schimba credentialele default si asigura-te ca nu le uiti. Toate routerele vin cu username si parola prestabilite din fabrica care de obicei fac parte din urmatoarea lista: admin, password, root. Dupa cum observi lista este foarte scurta, deci extrem de usor de ghicit de un hacker sau chiar de un virus de retea.
  2. Verifica ca optiunile de securitate sa fie activate. Aceste optiuni sunt de obicei la categoria Security sau Firewall.
  3. Dezactiveaza functia UPnP. Daca ai vreodata nevoie de ea, tine-o activata doar cateva minute cat o folosesti.

Cum pot face update routerului?

Din pacate putine modele isi fac update automat. In cele mai mutle cazuri trebuie sa accesezi meniul de administrare si sa-l actualizezi manual. Nu este deloc complicat, dar procedeul difera de la un producator la altul, motiv pentru care va trebui sa apelezi din nou la manualul de instructiuni, sau la internet.

Cum imi pot securiza reteaua Wi-Fi?

  1. Alege o parola de minim 8 caractere care sa contina macar o cifra, un simbol si o majuscula. Aceasta parola o vei folosi pentru a securiza Wi-Fi-ul. Astfel, orice dispozitiv nou va putea fi conectat la retea doar cunoscand parola.
  2. Asigura-te ca autentificarea se face folosind WPA2, sau macar WPA daca ai un router vechi, iar criptarea este AES. In cazul in care unele dispozitive nu se pot conecta la Wi-Fi, optiunea AES+TKIP este o alternativa.
  3. De asemenea dezactiveaza optiunea numita WPS, este extrem de nesigura si probabil nu vei avea nevoie de ea.
  4. Un alt aspect important de luat in calcul este denumirea retelei wireless. In termeni tehnici se numeste SSID si trebuie sa nu ofere informatii despre router, sau despre posesor. Din acest motiv, evita sa folosesti nume, porecle, sau alte date personale. Cel mai indicat este ca denumirea sa fie formata dintr-un cuvant fara semnificatie, din minim 8 cuvinte.
  5. De asemenea dezactiveaza SSID Broadcast. Aceasta optiune va face reteaua ta Wi-Fi invizibila pentru oricine nu cunoaste denumirea, ceea ce este ideal pentru routerul de acasa.
  6. Un ultim pas, dar si unul dintre cei mai eficienti pentru protectia retelei tale, este sa folosesti optiunea de MAC Filtering. Cu alte cuvinte, niciun dispozitiv nu se va putea conecta la Wi-Fi cu exceptia celor din lista. Majoritatea routerelor iti vor oferi posibilitatea sa alegi dintr-o lista adresele MAC ale dispozitivelor tale, dar recomandat este sa le introduci manual.

De ce nu gasesc multe dintre setarile de mai sus?

In general routerele ieftine nu sunt sigure, nu au multe optiuni si nu primesc update-uri. De asemenea este posibil sa fie prea vechi pentru a avea aceste functii. In ambele cazuri inseamna ca e momentul sa-ti cumperi un router nou, de la o companie cunoscuta si de preferat nu cel mai ieftin model din gama.

Desi par multi pasi, vei vedea ca in realitate tot ce ai de facut este sa bifezi cateva optiuni si dureaza mai putin de 10 minute, dar reteaua ta de Wi-Fi va fi mult mai sigura.

Bonus. Daca esti dispus sa te complici putin, pe unele routere se poate instala un custom firmware, adica un alt sistem de operare. Aceastea ofera foarte multa flexibilitate, customizare si mai ales securitate. Cauta pe internet DD-WRT pentru a afla mai multe.

Share This Post