Cum sa faci backup calculatorului si telefonului tau

Orice dispozitiv poate inceta la un moment dat sa functioneze, fie din cauza unui defect de fabricatie,  fie a utilizarii indelungate sau necorespunzatoare. Mai mult, cele mai multe atacuri cibernetice din ziua de astazi sunt de tipul ransomware si presupun blocarea datelor tale pentru a te face sa platesti pentru recuperarea lor. Din pacate, in majoritatea cazurilor nu exista o metoda de deblocare, astfel datele tale vor fi definitiv pierdute.

Cea mai buna solutie de a nu pierde datele importante este sa le copiezi regulat intr-un loc sigur sau pe scurt sa le faci backup.

La ce fel de date ar trebui sa fac backup?

Exista posibilitatea de a copia in intregime tot ce ai pe calculator, fiecare fisier, aplicatie si chiar sistemul de operare intr-un loc sigur, doar ca aceasta metoda este rareori necesara. Sistemul de operare si aplicatiile pot fi usor reinstalate, iar multe fisiere probabil nu-ti folosesc la nimic. Cu adevarat important este sa faci backup la acele fisiere (poze, filmari personale) pe care doresti sa le ai mereu ca amintiri, sau la documente care contin informatii importante si necesare. In felul acesta procesul va fi foarte rapid, iar costurile vor fi minime.

Care sunt metodele de a face backup?

Cea mai simpla metoda, dar si cea care necesita cel mai mult efort din partea utilizatorului este sa folosesti un hard disk extern conectat prin usb unde sa tii o copie a datelor tale. Pentru a face asta, poti folosi File History, un program care vine cu Windows 10 si 8, sau Windows Backup pentru Windows 7. Trebuie sa intri in Settings din meniul de Start si sa urmezi pasii de mai jos, iar apoi din lista de spatii de stocare il vei selecta pe cel corespunzator.

Dupa ce configurezi setarile pentru backup, tot ce ramane de facut este sa conectezi regulat hard diskul extern la calculator, iar datele tale for fi actualizate automat. Important este ca acesta sa nu ramana conectat mai mult timp decat este necesar deoarece in cazul unui virus de tipul ransomware si acesta va fi afectat. De asemenea nu uita sa adaugi la backup orice director care contine date importante si nu a fost adaugat automat.

Cea mai buna metoda de a face backup este sa folosesti un serviciu specializat care iti stocheaza datele in cloud de unde pot fi accesate oricand. De asemenea respectivele date sunt salvate in asa fel incat sa nu fie pierdute in caz de defectiuni tehnice, incendii sau catastrofe naturale. Exista mai multe astfel de servicii printre care cele mai cunoscute si apreciate sunt Backblaze si Carbonite. Ambele ofera interfete foarte usor de utilizat, functii avansate pentru cei care au nevoie si costuri reduse care pornesc de la $5 pe luna.

O alta metoda este sa folosesti un serviciu de Cloud Storage precum Google Drive, Dropbox, Box, sau OneDrive. Toate ofera functionalitate similara si pot fi usor configurate si pentru a face backup unui calculator. Desi preturile sunt mai ridicate comparativ cu un serviciu dedicat pentru backup, acestea ofera mult mai multe functii precum sincronizare de documente intre mai multe dispozitiv, file-sharing, sau editare colaborativa de documente.

Daca ai putine date de tinut in siguranta, poti sa folosesti ofertele gratuite ale acestor servicii fara sa platesti nimic. Google Drive ofera 15GB de spatiu gratuit, iar Dropbox si Box cate 10GB fiecare.

Pot folosi mai multe metode in acelai timp?

Nu doar ca se poate, dar este recomandat sa o faci. Ideal iti doresti sa ai o copie a datelor tale pe un hard disk extern care e mereu la indemana si una in cloud, sau macar datele foarte importante sa fie si in cloud.

Cum pot face backup smartphone-ului meu?

Indiferent ca folosesti un telefon cu Android sau unul de la Apple, felul in care-ti poti proteja datele este similar. Contactele si alte informatii precum parolele de la Wi-Fi sunt automat salvate pe contul cu care ai activat telefonul, iar pentru restul fisierelor poti folosi Google Drive sau Dropbox.

Daca urmezi pasii de mai sus datele tale vor fi in siguranta si nu vei fi luat prin surprindere in cazul unui eveniment neasteptat.

Share This Post