Calculatorul meu are virusi?

Exista multe tipuri de atacuri digitale, unele blocheaza datele de pe calculatorul tau pana platesti o suma de bani (ransomware), altele inregistreaza toate tastele apasate pentru a afla numarul cardului de credit, sau parolele de la conturile tale (keylogger), dar majoritatea se rezuma la a colecta informatii despre tine (spyware). Acestea pot fi folosite ulterior pentru atacuri personalizate prin e-mail sau prin telefon cu scopul de a obtine bani de la tine. Nu doar atat, dar respectivele informatii vor fi mereu la dispozitia infractorilor oricand vor avea nevoie de ele.

In prezent, cei mai populari virusi sunt cei care-ti folosesc calculatorul pentru cryptomining.

Pe scurt, cryptomining-ul este procesul care asigura functionarea unei monede virtuale.  Cei care fac asta sunt rasplatiti cu bani virtuali pe care-i pot folosi ulterior pentru a face diverse cumparaturi sau chiar a-i transforma in bani adevarati. Astfel, multi infractori au creat virusi speciali care le ofera posibilitatea de a-ti folosi calculatorul pentru a face bani.

De ce merge greu calculatorul meu?

Orice calculator devine mai incet cu timpul deoarece utilizatorii instaleaza tot mai multe aplicatii care la randul lor pot indeplini tot mai multe functii, solicitand resursele limitate pe care le ai la dispozitie. De asemenea, orice PC are un spatiu de stocare care furnizeaza si stocheaza in permanenta toate datele necesare functionarii calculatorului. Datorita acestor operatiuni repetate, este normal sa apara uneori mici erori inofensive, dar care cu timpul pot face ca sistemul de operare sa aiba probleme si sa mearga mai greu. Aceasta problema este mult mai rar intalnita la stocarea de tipul solid state.

Daca observi o incetinire brusca, aceasta poate semnala fie prezenta unui virus, fie o problema de hardware. In acest articol vom discuta doar despre prima problema si ce solutii exista pentru a scapa de virusi.

Cum verific daca am virusi?

Primul pas este sa folosesti antivirusul instalat pentru a scana calculatorul. Daca nu ai un antivirus, exista cateva optiuni foarte bune si gratuite pe care le poti incerca: AVG Free, Bitdefender Free, Avast Free, sau chiar Windows Defender care vine preinstalat pe sitemele de operare Windows mai noi precum 8, 8.1, 10.

Desi in general, folosirea unui antivirus clasic este eficienta, exista virusi special creati pentru a evita detectia si este recomandat sa intri in Safe Mode si sa scanezi iar calculatorul. Probabilitatea de a avea in continuare virusi pe calculator este ridicata daca observi una sau mai multe dintre urmatoarele probleme:

  • Calculatorul tau merge foarte greu
  • Reclame suparatoare apar pe desktop
  • Pagina de pornire din browser nu mai este cea setata de tine
  • Observi ca apar programe noi pe care nu le-ai instalat
  • Nu poti accesa Control Panel
  • Antivirusul tau este dezactivat, sau nu poate fi activat
  • Cunostintele tale primesc e-mailuri ciudate de la tine

Ce pot sa fac in aceasta situatie?

Va trebui sa descarci un anti-malware care este o aplicatie specializata pe alte categorii de virusi fata de solutiile mentionate mai sus. Acesta se numeste Malwarebytes si poate fi descarcat de AICI. Este gratuit de folosit pentru scanarea calculatorului, dar trebuie sa platesti pentru functia de protectie activa. De asemenea, cu aceasta aplicatie poti scapa si de virusii care-ti folosesc calculatorul pentru cryptomining.

Cat de des trebuie sa verific calculatorul de virusi?

Antvirusii iti protejeaza in permanenta calculatorul si nu necesita interactiunea utilizatorului, dar este recomandat sa efectuezi o scanare completa la intervale regulate de timp, mai ales daca ai vizitat pagini web dubioase sau ai instalat recent aplicatii de care nu esti sigur ca provin din surse sigure.

Daca ai urmat pasii de mai sus si in continuare calculatorul nu functioneaza corespunzator, cere ajutorul unui specialist deoarece cel mai probabil nu virusii cauzeaza problemele.

Solutiile prezentate mai sus, nu sunt doar simplu de urmat, dar fac o adevarata diferenta in privinta securitatii informatiilor de pe calculatorul tau.

Share This Post