Ce se știe despre mine pe internet?

Fiind mereu conectați la internet, folosind nenumărate servicii online, site-uri de socializare, sau platforme de comerț, datele tale ajung pe nenumărate servere din întreaga lume și pot fi uneori procesate fără acordul tău, astfel este necesar să fii vigilent cu informațiile pe care le oferi în mediul online.

Devenind utilizator pe unele site-uri, a fost necesar să-ți creezi un cont și să furnizezi niște informații despre tine precum adresa de e-mail, numele, data nașterii etc.

Ce se știe despre mine?

Toate site-urile serioase oferă posibilitatea de a vizualiza sau descărca majoritatea informațiilor deținute despre tine. Astfel ai oricând posibilitatea de a decide unde să tragi linia când vine vorba de intimitatea ta, sau chiar să renunți cu totul la serviciile oferite de respectivul site.

În cazul rețelei de socializare Facebook, ai posibilitatea de a descărca sau de a vedea pe categorii informațiile colectate despre tine, de a opta pentru dezactivarea recunoașterii faciale sau de a nu fi de acord cu folosirea datelor tale pentru afișarea de reclame personalizate. Apasă AICI pentru a-ți actualiza setările.

Pe de altă parte, Google oferă o soluție foarte detaliată și ușor de utilizat pentru gestionarea datelor colectate de toate serviciile lor, dar și a setărilor ce țin de securitatea contului și de procesarea informațiilor tale, toate într-un singur loc numit Google Dashboard.

Pot fi furate informațiile mele de pe site-urile pe care le folosesc?

Asta este prima întrebare pe care ne-o punem fiecare când ne gândim la securitatea în mediul online. Din nefericire, oricât de atenți suntem când furnizăm informații personale, datele deținute de unele site-uri pe care suntem înregistrați pot fi obținute de infractori. Cauzele sunt multiple, uneori este vorba de iresponsabilitate, alte dăți sunt doar mici greșeli făcute de programatori, dar cu timpul s-a constatat faptul că niciun dispozitiv conectat la internet nu este cu adevărat în siguranță. Astfel rămâne responsabilitatea noastră să avem grijă ce date furnizăm online și în ce site-uri avem încredere cu informațiile noastre personale.

Au fost vreodată furate informațiile mele?

Apasă AICI și introdu pe rând toate adresele tale de e-mail deoarece este posibil ca pe diferite site-uri să fi folosit adrese diferite.

În cazul în care descoperi că unele conturi sunt compromise asigură-te că nu folosești aceeași parolă pentru alte conturi, iar dacă da, schimb-o cât mai repede. De asemenea, dacă nu mai ai nevoie de conturile respective este recomandat să le ștergi.

Deși cele mai multe companii vorbesc despre transparență în privința datelor tale, realitatea poate fi diferită și este necesară prudență din partea utilizatorului. Cel mai indicat este să furnizezi minimul de date personale pentru utilizarea serviciului și să verifici mereu ce opțiuni ți se oferă în legătură cu acestea.

Share This Post